Koláč z křehkého těsta s hruškami v koňaku
70 min.
Ingredience
- 1špetkaPepř černý mletý
- 100mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 350gramůLinecké (křehké) těsto
- 3lžíceMartell cognac
- 10gramůMáslo čerstvé
- 750gramůHrušky
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 80gramůCukr krupice
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
365 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
5 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
5 g
Cukr
22 g
Postup přípravy
- 1Hrušky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a nakrájíme na silnější plátky. Poté je rozložíme do mísy, polijeme koňakem a posypeme cukrem a pepřem. Zhruba půl hodiny necháme odpočívat, aby nasákly koňak. Slijeme a šťávu si odložíme stranou.
- 2Troubu předehřejeme na 210C.
- 3Těsto si rozdělíme na třetiny. 2/3 těsta rozválíme na plát o tloušťce asi 7mm a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Na korpus rozložíme plátky hrušek. Zbylé těsto rozválíme a plátem zakryjeme hrušky. Okraje obou plátů navlhčíme a přitiskneme k sobě. Uděláme otvor a svrchní stranu i okraje potřeme rozšlehaným vejcem.
- 4Pečeme 40minut.
- 5Mezitím rozšleháme smetanu ke šlehání s hruškovou šťávou a směs nalijeme otvorem do koláče.
- 6Hotový koláč podáváme teplý nebo vlažný přímo z formy.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.