Koláč z listového těsta s čerstvým sýrem
75 min.
Ingredience
- na potření
- sirup
- 150gramůCukr krupice
- 1,5decilitryVoda pitná
- 1lžíceCitronová šťáva
- sýrová náplň
- 1kusVejce slepičí
- 150lžicCukr krupice
- 500gramůSýr Ricotta
- 1lžíceSkořice mletá
- 2lžíceHrozinky
- 450gramůListové těsto
- 1lžíceOlej olivový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3103 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
53 g
Sacharidy
653 g
Vláknina
2 g
Cukr
593 g
Postup přípravy
- 1Listové těsto rozdělíme na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a tou vyložíme olejem vymazanou formu.
- 2V míse vyšleháme čerstvý sýr Ricottu se žloutky, cukrem a skořicí. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který lehce vmícháme do sýrového krému. Ještě promyjeme v sítku hrozinky, necháme je odkapat a přimícháme je do krému.
- 3Vyloženou formu naplníme sýrovým krémem. Z menšího dílu vyválíme placku tak velkou, jako je koláčová forma. Okraje většího těsta přeložíme dovnitř a potřeme vajíčkem. Povrch krému zakryjeme druhou plackou těsta, který potřeme vajíčkem.
- 4Rádýlkem vyznačíme na povrchu těsta jednotlivé porce, aby se po upečení lépe odkrojily. Koláč dáme do vyhřáté trouby a pečeme 30 minut při 200 °C.
- 5Než se koláč upeče, připravíme sirup: svaříme 1,5 dl vody se 150 g cukru (vaříme ho 5 minut), pak přidáme šťávu z jednoho citronu.
- 6Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho potřeme sirupem, který necháme zatuhnout, nakrájíme porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.