Koláč z listového těsta s mandlovým krémem
50 min.
Ingredience
- 500gramůListové těsto
- 2lžíceCukr práškový s vanilkovou příchutí
- mandlový krém
- 280gramůMáslo čerstvé
- 230gramůCukr krupice
- 230gramůMandle
- 2lžíceLikér mandlový - Amaretto
- 3kusyVejce slepičí
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1115 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
84 g
Sacharidy
79 g
Vláknina
6 g
Cukr
39 g
Postup přípravy
- 1Připravíme mandlový krém: do mísy dáme 280 g na kousky pokrájeného změklého másla, 230 g cukru krupice a 230 g pomletých mandlí. Směs vyšleháme elektrickým šlehačem do krému, potom přidáme 3 vajíčka a 2 lžíce mandlového likéru, které jsme prošlehali zvlášť. Vyšleháme lehký krém, který zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky asi na 20 minut.
- 2Listové těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme čtverec přibližně o průměru 26 cm. Potom z každého plátu vykrojíme kruh podle talíře nebo pečící formy.
- 3První těsto dáme do pečící koláčové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Okraje těsta vyzdvihneme. Na první těsto dáme krém, posypeme nastrouhanou mléčnou čokoládou. Druhý plát těsta ozdobně nařízneme od středu k okrajům (5-6 řezů). Těsto opatrně přeneseme na krém. Okraje těsta k sobě přitiskneme a ještě ozdobíme přitisknutím vidličky. Povrch potřeme vajíčkem. Formu s koláčem dáme do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme 25 minut dozlatova.
- 4Koláč posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.