Koláč ze Saviése
120 min.
Ingredience
- 500gramůPórek
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 3lžíceSmetana 12% (konzumní)
- 300gramůBrambory
- 150gramůAnglická slanina
- 2kusyVejce slepičí
- 200mililitrůBujón hovězí
- 200mililitrůVíno bílé
- 500gramůListové těsto
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
857 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
54 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
5 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Ve slané vodě uvaříme pórek nakrájený na kolečka. Mezitím si v kastrolu připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Tu rozředíme bujónem. Přilijeme bílé víno a chvíli necháme vyvařit. Přidáme smetanu, opepříme, osolíme, přidáme muškátový oříšek a necháme vychladnout.
- 2Na pomoučeném vále rozválíme 2/3 listového těsta do kruhového tvaru, vložíme do koláčové formy. Na těsto navrstvíme na kolečka nakrájené syrové brambory, připravenou omáčku (viz výše), předvařený pórek a nakrájenou anglickou slaninu.
- 3Okraje těsta zahneme přes navrstvenou náplň, povrch přikryjeme zbylou třetinou těsta. Potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme při 180 stupních Celsia asi 80 minut.
- 4Po 20 minutách přikryjeme formu ještě alobalem, aby se těsto hned nepřipalovalo.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.