Koláčky s čokoládou
60 min.
Ingredience
- arašídový krém
- 50gramůArašídy
- 120gramůLučina smetanový sýr
- 1lžíceMed včelí
- 60gramůMáslo čerstvé
- 2,4decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- čokoládový krém
- 120gramůČokoláda hořká
- 1kusCukr vanilka
- 2,4decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- šlehačka
- 2,4decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr moučkový
- těsto
- 70gramůMouka pšeničná hladká
- 30gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 60gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceKakao
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaOcet vinný
- 2lžíceVoda pitná
- 15gramůVišně kandované
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
873 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
75 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
2 g
Cukr
19 g
Postup přípravy
- 1Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli,přimícháme 15 g moučkového cukru a 2 lžíce tmavého kakaa.
- 2Připravíme těsto. Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou octa, 0.5 lžíce rumu. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 3Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
- 4Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.
- 5Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 8-10 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny. (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 10-12 kusů podle síly vyváleného těsta.
- 6Košíčky dáme na plech. Pečeme je v předehřáté troubě při 220 °C, pečeme 5-6 minut, pak je vyjmeme z trouby. Necháme vychladnout a vyjmeme z formiček.
- 7Připravíme arašídový krém: Do mixeru dáme 50 g nesolených arašídů a rozmixujeme je. Pak je našleháme elektrickým šlehačem společně se sýrem Lučinou, 1 lžící medu a 60 g másla.
- 8Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Do arašídového krému postupně budeme přidávat šlehačku a vymícháme lehký krém.
- 9Připravíme čokoládu. Do misky rozlámeme čokoládu. V rendlíku ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní vanilkový cukr. Horkou nalijeme na rozlámanou čokoládu a za stálého míchání ji rozpustíme.
- 10Upečené košíčky naplníme arašídovým krémem, na něj lžičkou nalijeme čokoládu, do středu čokolády položíme kandovanou višni a košíčky dáme do chladničky vychladit.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.