Koláčky s ořechy a hrozinkami
55 min.
Ingredience
- 5lžicCukr moučkový
- 1lžíceTuk rostlinný
- 1lžíceDroždí sušené
- 450gramůMouka polohrubá
- 185gramůMáslo čerstvé
- 285gramůCukr krupice
- 125mililitrůVoda pitná
- 85gramůOřechy vlašské
- 1lžíceSkořice mletá
- 160gramůHrozinky
- 2kusyVejce slepičí
- 170mililitrůMléko polotučné
- 1lžičkaCitronová kůra
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
931 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
39 g
Sacharidy
138 g
Vláknina
5 g
Cukr
73 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si formu na muffiny a vymažeme ji tukem.
- 2V misce smícháme droždí s vlahým mlékem a necháme odstát. Do mísy prosejeme mouku se solí a prsty vytvoříme žmolenku. Přimícháme droždí, rozšlehaná vejce, strouhanou kůru z jednoho citronu a vše řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba dvě hodiny kynout.
- 3V mezičase ve vodní lázni svaříme moučkový cukr s máslem a vodou. Vaříme asi deset minut. Hotový sirup necháme zchladnout a poté na dno každé formičky vlijeme 1 lžíci sirupu. Zbylý si necháme do náplně koláčků.
- 4Na náplň smícháme krupicový cukr (může být i tmavý), posekané ořechy, hrozinky a skořici.
- 5Z vykynutého těsta vyválíme plát o velikosti asi 30x40 cm. Plát potřeme zbylým sirupem, posypeme náplní a srolujeme. Srolované těsto krájíme na špalíčky o výšce asi 2 cm. Špalíčky vložíme do formiček a necháme v teple asi dvacet minut vzejít.
- 6V troubě předehřáté na 180°C pečeme koláčky asi dvacet minut, dokud nezezlátnou. Upečené koláčky ihned vyklopíme a na mřížce je necháme vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.