Koláčky s ovocnou náplní

55 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
714 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
186 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
5 g
Cukr
22 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 110 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy, lžíci nastrouhané citronové kůry a s 2 lžícemi chladné vody.
  • 2
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 3
    Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5 - 8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny.
  • 4
    Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme a vykrájíme z nich další kolečka.
  • 5
    Celkem by mělo být 12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
  • 6
    Omyjeme si sušené hrozinky, meruňky a brusinky. Sušené ovoce pomeleme na masovém strojku a dáme je do mísy. Přidáme na malé kousky pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru a kandované višně. Směs promícháme s 1 lžíci rumu a višňovým džemem.
  • 7
    Formičky s těstem naplníme do 3/4 ovocnou směsí (1-2 lžičky).
  • 8
    Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190 °C přibližně 15-20 minut dozlatova.
  • 9
    Upečené koláčky necháme vychladnout, pak je opatrně vyjmeme, posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.