Koláčky s pomerančovým créme Fraiche
90 min.
Ingredience
- Krém
- 2kusyVejce slepičí
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 110gramůMáslo čerstvé
- 60gramůCréme fraiche
- 150mililitrůPomerančová šťáva
- 70gramůCukr krupice
- Na vytření formiček
- Těsto
- 110gramůMáslo čerstvé
- 1lžícePomerančová kůra
- 30gramůCukr moučka
- 3lžíceMinerální voda jemně perlivá
- 2kusyVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 190gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2453 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
259 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
878 mg
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Těsto na koláčky: V míse promícháme hladkou mouku s cukrem a špetkou soli. Z omytého a osušeného většího pomeranče nastrouháme do mouky najemno kůru (1 lžíci), přidáme na kousky pokrájené měkké máslo, žloutek, 3 lžíce vody a těsto nejdříve v míse promícháme a pak ho dobře propracujeme rukama na pomoučeném vále. Vytvarujeme ho, zabalíme a dáme na 2-3 hodiny do lednice odpočinout.
- 2Troubu si předehřejeme na 190°C. Nejdříve vymažeme menší kovové formičky máslem (průměr 6-7cm.) Odpočinuté těsto rozdělíme podle počtu formiček, každou formičku naplníme těstem, středy zatížíme fazolemi, aby nám těsto nevyfouklo a dáme je na plech. Vložíme je do trouby a pečeme přibližně 10-15 minut, pak z koláčků odebereme fazole a dopečeme je dozlatova (přibližně 5 minut). Po upečení je necháme vychladnout.
- 3Na pomerančový krém si připravíme hrnec s vodou na vaření "vodní lázně". Z pomeranče vymačkáme všechnu štávu. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť. V míse rozmícháme 2 celá vejce, 3 žloutky a krupicový cukr, pak mísu posadíme do vodní lázně, přimícháme pomerančovou šťávu i s trochou dužiny (min. 150ml) a směs za stálého míchání vaříme 5 minut. Poté přimícháme créme Fraiche a znovu, za stálého míchání vaříme krém do zhoustnutí dalších 5 minut. Krém rozdělíme a rozetřeme na upečené koláčky, dáme je znovu do trouby a pečeme při 180°C přibližně 20 minut.
- 4Koláčky podáváme vychlazené.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.