Koláčky se žloutkovým krémem a malinami

65 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
475 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
30 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
6 g
Cukr
15 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme si žloutkový krém: v míse si utřeme 5 čerstvých žloutků s krupicovým cukrem a 2 lžícemi vaječného koňaku do pěny. V kastrolku se silným dnem si přivedeme téměř k varu mléko se smetanou. Hned ho přecedíme přes síto a za stálého šlehání přiléváme k žloutkům. Přidáme vanilkovou příchuť a krém vyšleháme. Pak ho zakryjeme a odložíme do chladničky.
  • 2
    Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťáv a s 2 lžícemi minerální vody. Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky a těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 3
    Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5 - 8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na koláčky.
  • 4
    Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky. Celkem by mělo být asi 16 kusů, podle síly vyváleného těsta.
  • 5
    Krém naneseme lžičkou do koláčků, (přibližně do 2/3). Koláčky dáme na plech do předem vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme 15-20 minut dozlatova.
  • 6
    Omyjeme a osušíme maliny. Když jsou upečené koláčky vychladlé, krém okapeme malinovým sirupem, ozdobíme malinami a servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.