Koláčové křehké těsto - 2 dávky

35 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
275 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
18 g
Sacharidy
25 g
Cukr
8 g
Vápník
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do větší mísy prosejeme hladkou mouku se solí a zamícháme cukr.
  • 2
    Změklé máslo (nebo rostlinný tuk) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a octem. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
  • 3
    Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny)
  • 4
    Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
  • 5
    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme a těsto položíme do pečící formy bez pečícího papíru.
  • 6
    Má-li koláč jen spodní těsto, okraje ozdobíme tak, že vidličkou přitiskneme o okraje plechu. Pečeme bez náplně 10-15 minut při 200-220 °C. Koláč pečeme dozlatova.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.