Koláčové křehké těsto - 2 dávky
35 min.
Ingredience
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 50gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 120gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaOcet vinný
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
275 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
18 g
Sacharidy
25 g
Cukr
8 g
Vápník
4 g
Postup přípravy
- 1Do větší mísy prosejeme hladkou mouku se solí a zamícháme cukr.
- 2Změklé máslo (nebo rostlinný tuk) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a octem. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 3Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny)
- 4Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
- 5Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme a těsto položíme do pečící formy bez pečícího papíru.
- 6Má-li koláč jen spodní těsto, okraje ozdobíme tak, že vidličkou přitiskneme o okraje plechu. Pečeme bez náplně 10-15 minut při 200-220 °C. Koláč pečeme dozlatova.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.