Koláčové těsto základní

20 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
214 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
23 g
Vláknina
70 mg
Cukr
65 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do větší mísy dáme prosetou mouku, špetku soli. Máslo s Herou, které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s s 2 lžícemi šťávy a 2 lžícemi ledové vody.
  • 2
    Vyšlehaný žloutek pomalu , za stálého promíchání s moukou, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse, nebo na vále, zpracujeme. Rozdělíme ho na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet . (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
  • 3
    Nastříháme si pečící papír velikosti pečícího plechu. Jednu část těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu.
  • 4
    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na pečící plech.
  • 5
    Má-li koláč jen spodní těsto, okraje ozdobíme takže je vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.
  • 6
    Z tohoto základního těsta připravíme 2 koláče o průměru 20-23 cm.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.