Koláčové těsto základní
20 min.
Ingredience
- 280gramůMouka pšeničná hladká voženílkova
- 1špetkaSůl
- 120gramůMáslo čerstvé
- 110gramůHera
- 1kusVejce slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
8Postup přípravy
- 1Do větší mísy dáme prosetou mouku, špetku soli. Máslo s Herou, které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s s 2 lžícemi šťávy a 2 lžícemi ledové vody.
- 2Vyšlehaný žloutek pomalu , za stálého promíchání s moukou, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse, nebo na vále, zpracujeme. Rozdělíme ho na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet . (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
- 3Nastříháme si pečící papír velikosti pečícího plechu. Jednu část těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu.
- 4Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na pečící plech.
- 5Má-li koláč jen spodní těsto, okraje ozdobíme takže je vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.
- 6Z tohoto základního těsta připravíme 2 koláče o průměru 20-23 cm.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.