Kořeněný chlebíček s javorovým sirupem
75 min.
Ingredience
- 115gramůMáslo čerstvé
- 320gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1špetkaHřebíček mletý
- 1špetkaPepř bílý mletý
- 5gramůZázvor mletý
- 4gramyKakao - prášek
- 3gramySkořice mletá
- 240gramůSirup javorový
- 150gramůCukr krupice
- 115gramůMléko acidofilní
- 110gramůMléko plnotučné
- 1kusVejce slepičí
- 0,25lžičkaSůl
- 0,5lžičkaSoda jedlá
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
401 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
13 g
Sacharidy
68 g
Vláknina
187 mg
Cukr
36 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 180°C.
- 2Formu vymažeme 15 g rozpuštěného másla a necháme v chladničce ztuhnout. Zbylé máslo rozpustíme.
- 3V míse promícháme všechny sypké přísady kromě cukru. Ve větší míse promícháme mléko, acidofilní mléko, rozpuštěné máslo, cukr, sirup. Mícháme, až se cukr rozpustí. Do tekuté směsi přimícháme připravenou sypkou směs a rozšleháme ručním šlehačem, až je těsto hladké.
- 4Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 55 minut až hodinu (zkusíme vpichem špejle, zda je koláč hotový – nelepí se na špejli, je upečený).
- 5Upečený koláč necháme zhruba 12 minut chladnout, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na suché místo. Při pokojové teplotě můžeme koláč servírovat až 5 dní.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.