Kořeněný koláč z krémového sýra
65 min.

Ingredience
- 125mililitrůMelasa
- 230gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 115gramůSýr krémový
- 115gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 1špetkaSkořice mletá
- 1špetkaMuškátový květ
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 200gramůMáslo čerstvé
- 125mililitrůVoda pitná
- 2kusyVejce slepičí
- 1špetkaZázvor mletý
- 0,5lžičkaSoda jedlá
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
611 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
37 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
1 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Krémový sýr utřeme v míse se 115 g másla, přimícháme 115 g prosáté mouky a utvoříme žmolenkové těsto. Zabalíme je do fólie a necháme půl hodiny odpočinout v chladničce.
- 2Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud těsto z koláčové formy přesahuje přes okraj, odkrojíme jej.
- 3V jiné míse utvoříme další žmolenkové těsto ze zbylé mouky, cukru, másla, soli a koření. Dvě třetiny kořeněného žmolenkového těsta sypeme na koláč. V hlubší míse si připravíme vejce ušlehaná s melasou.
- 4Do jiné mísy nalijeme horkou vodu, vmícháme sodu (pozor, bude pěnit) a ihned nalijeme do vaječné směsi a rychle prošleháme. Tuto směs nalijeme na koláč a na vrch zbylou kořeněnou žmolenku.
- 5Koláč pečeme v troubě předehřáté na 190°C asi 35 min. Koláč necháme zchladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.