Košíčky křehké z lískooříškového těsta
30 min.
Ingredience
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 15gramůCukr moučkový
- 60gramůMáslo arašídové
- 100gramůMouka pšeničná hladká
- 35gramůOřechy lískové
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaTresť mandlová
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
270 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
15 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
2 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Do větší mísy prosejeme 100 g hladké mouky, 35 g pomletých lískových oříšků, 1 špetku soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.
- 2Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Potom pomalu přiléváme studenou vodu s 1 rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou mandlové tresti a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 3Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna minimálně na 30 minut uležet.
- 4Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z těsta vyválíme plát o síle 5 mm.
- 5Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na sílu přibližně 5 mm. Kulatou formičkou o průměru 8-12 cm (podle toho, jak velké chceme košíčky mít) vykrojíme kolečka, která poté vtlačíme do formiček na košíčky - tarteletek.
- 6Dáme je na horký plech, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme druhým plechem a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C 5 minut. Potom odstraníme zátěž s papírem a košíčky dopečeme při 175 °C dozlatova. Pečeme přibližně 5 minut. Vyjmeme je z trouby, necháme vychladnout a pomocí nože opatrně vyklopíme. Můžeme si pomoci i tak, že horké formičky obrátíme dnem vzhůru a zakryjeme je na 1 minutu mokrou utěrkou. Takto se košíčky dají lehčeji z formiček vyklopit.
- 7Naplníme je až po vychladnutí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.