Košíčky s dýňovou náplní a sněhovou čepicí
55 min.
Ingredience
- Náplň
- 220gramůDýně sterilovaná
- 1kusVejce slepičí
- 110gramůCukr moučkový
- 1špetkaSkořice mletá
- 1špetkaKardamom
- 1špetkaZázvor mletý
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1špetkaSůl
- Na pomoučení válu
- 3lžíceMouka polohrubá
- Na vytření
- 115lžicMáslo čerstvé
- 3lžíceMouka polohrubá
- Sníh
- 100gramůCukr moučka
- 2lžíceVoda pitná
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- Těsto
- 115gramůMáslo čerstvé
- 110gramůCukr moučkový
- 1kusVejce slepičí
- 20gramůMaizena - kukuřičný škrob
- 1špetkaSůl
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2371 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
251 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
896 mg
Cukr
28 g
Postup přípravy
- 1Formičky ve tvaru hladkých košíčků vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. V míse vyšleháme měkké máslo s cukrem a vejcem do pěny. V druhé míse smícháme prosátou mouku s Maizenou (kukuřičným škrobem) a špetkou soli. Sypkou směs postupně zamícháme do pěny, až vznikne hladké, polotuhé těsto. Ještě jednou ho propracujeme na pomoučeném vále. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na 1 hodinu do lednice odpočinout.
- 2Troubu si předehřejeme na 180°C. Ztuhnuté těsto vyválíme na pomoučeném vále o síle asi 5-6mm, vykrojíme 8 dílů asi o 2cm větší, než jsou formičky. Formičky vyložíme těstem, dáme je na plech a do trouby. Pečeme je 10 minut dozlatova. Po upečení je vyklopíme z formiček, necháme vychladnout a dáme je na mísu.
- 3Náplň s kompotovanou dýní: dýni scedíme a necháme okapat. V míse vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny, kterou okořeníme špetkou skořice, kardamomu, zázvoru, muškátovým oříškem a solí. Nakonec do pěny zlehka zamícháme na malé kostičky dýni.
- 4Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Do rendlíku dáme vodu s cukrem, promícháme a přivedme k varu. Jakmile cukr začne bublat, rendlík odstavíme z plotny a horký cukr přimícháme k bílkům. Elektrickým ručním šlehačem, při vyšších obrátkách, šleháme sníh do vychlazení.
- 5Košíčky naplníme dýňovým krémem, sníh dáme do cukrářského sáčku a každý košíček bohatě ozdobíme sněhem. Dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.