Košíčky s krémem a meruňkami

70 min.

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
2590 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
273 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
5 g
Cukr
16 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy prosijeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 110 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
  • 2
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 3
    Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5 - 8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na tarteletky.
  • 4
    (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
  • 5
    Připravíme náplň: do mísy dáme změklé máslo, 50 g cukru krupice, 50 g třtinového cukru a máslo vyšleháme. Postupně budeme přisypávat mouku, přidáme jedno vejce a stále šleháme. Potom přidáme druhé vejce, smetanu, vaječný koňak a vanilkovou tresť. Krém vyšleháme do jemné konzistence. Zralé meruňky omyjeme a osušíme. Rozpůlíme je a vypeckujeme.
  • 6
    Každý košíček naplníme do 2/3 krémem. Dáme je na plech a do předehřáté trouby na 190°C. Pečeme dozlatova 20 minut.
  • 7
    Připravíme meruňkovou glazuru: meruňkové želé (nebo džem, který protlačíme sítem, aby byl hladký) dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1-2 lžičky vody a džem vymícháme dohladka.
  • 8
    Upečené košíčky vyjmeme z formiček, až vychladnou. Do každého položíme polovinu meruňky. Štětcem na pečení potíráme glazurou ovoce a necháme zatuhnout, až potom servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.