Košíčky s pistáciemi a růžovým krémem
80 min.
Ingredience
- Okvětní lístky z růže
- 0,5kusRůžová voda
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 2špetkyZtužovač šlehačky
- 675lžicCukr moučkový
- Růžový krém
- 300gramůMáslo čerstvé
- 3lžíceMléko plnotučné
- 675gramůCukr moučkový
- 0,25lžičkaTresť vanilková
- 0,5lžičkaRůžová voda
- Těsto
- 60gramůPistácie
- 250gramůCukr krupice
- 300gramůMáslo čerstvé
- 1kusVanilkový lusk
- 0,5lžíceRůžová voda
- 3lžíceMléko plnotučné
- 4kusyVejce slepičí
- 0gramMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaKypřící prášek do pečiva
- 0,5lžičkaSoda jedlá
Počet porcí:
24Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1676 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
23 g
Sacharidy
376 g
Vláknina
258 mg
Cukr
368 g
Postup přípravy
- 1Růžové okvětní lístky – ozdobu na sladké dezerty si připravíme den předem. Z 1 vaječného bílku s 2 špetkami ztužovače na šlehačku vyšleháme sníh. Z čerstvé růže otrháme okvětní lístky, potřeme je pomocí malého štětce sněhem a opatrně je obalíme v prosátém moučkovém cukru. Rozložíme je na pečící papír a necháme do druhého dne zaschnout.
- 2Druhý den před přípravou předehřejeme troubu na 170°C a připravíme si 2 formy po 12ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Vyloupeme a posekáme neslané pistácie.
- 3Těsto: do mísy dáme 3/4 posekaných pistácii, přidáme prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.
- 4Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka a 1 lžicí růžové vody.
- 5Za stálého šlehání přidáme vanilku s mlékem a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se nám vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
- 6Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
- 7Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
- 8Připravíme si růžový krém: 670g moučkového cukru prosijeme do čisté mísy. Do skleničky se 40ml mléka si dáme 1/4 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžičku růžové vody a směs promícháme.
- 9V druhé míse si ručním šlehačem vyšleháme pokrájené změklé máslo do světlé pěny. Za stálého šlehání 3-5 minut, budeme postupně přidávat po lžicích moučkový cukr a po lžicích ochucené mléko. Šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný. Potom ho dáme do cukrářského sáčku.s hubičkou na vytváření okvětních růžových lístků. Vychladlé košíčky dáme na mísu, nazdobíme je krémem, který si dáme do potravinářského sáčku s hubičkou na tvarování okvětních lístků růže. Několik košíčků posypeme ještě posekanými pistáciemi a podáváme pro dobrou chuť i potěchu očí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.