Košíčky z lineckého těsta
50 min.
Ingredience
- Na náplň
- 250gramůCukr moučkový
- 250gramůMandle
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 30mililitrůRum
- 0,13litrVoda pitná
- 0,5lžíceCitronová kůra
- Na polevu
- 200gramůPoleva čokoládová
- 100gramůOřechy lískové
- Na těsto
- 400gramůMouka polohrubá
- 300gramůMáslo čerstvé
- 200gramůCukr krupice
- 20gramůCukr vanilka
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 0,5lžíceCitronová kůra
Počet porcí:
30Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
292 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
17 g
Sacharidy
32 g
Vláknina
2 g
Cukr
19 g
Postup přípravy
- 1Cukr v kastrůlku spolu s vodou přivedeme za stálého míchání k varu. Do horké hmoty přidáme pomleté mandle, citrónovou kůru, bílky a nakonec rum. Dobře promícháme, odstavíme a necháme vychladnout.
- 2Mouku prosejeme do misky, přidáme na kousky nakrájené máslo, cukr, vanilkový cukr, žloutky a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Suroviny vypracujeme na hladké těsto, které necháme na studeném místě 30 minut odpočinout.
- 3Formičky na košíčky vymažeme máslem a namačkáme do nich připravené těsto. Naskládáme na plech, vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme 10 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout ve formičkách, potom je vyklopíme a necháme volně vychladnout úplně.
- 4Košíčky naplníme vychladlou náplní, nakonec přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme lískovým oříškem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.