Křehké mufiny s citrónem
50 min.
Ingredience
- Na vytření a vysypání formiček
- 250lžicMouka polohrubá
- 130lžicMáslo čerstvé
- Poleva
- 1kusCitrony
- 3lžíceCukr moučkový
- Těsto
- 200gramůCukr krupice
- 1kusCukr vanilka
- 3lžíceCitrónová kůra
- 4lžíceCitrónová šťáva
- 250gramůJogurt bílý smetanový
- 4lžíceHrozinky
- 250gramůMouka polohrubá
- 1kusKypřící prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 3kusyVejce slepičí
- 130gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
6205 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
705 g
Sacharidy
212 g
Vláknina
8 g
Cukr
58 g
Postup přípravy
- 1Formu na 12 ks muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. V míse utřeme do pěny měkké máslo pokrájené na kousky s pískovým cukrem, vanilkovým cukrem a třemi žloutky. Pak k máslu přišleháme 3 lžíce citrónové kůry, 4 lžíce citrónové šťávy a bílý smetanový jogurt. Zlaté hrozinky omyjeme, necháme okapat, bílky vyšleháme na tuhý sníh.
- 2Do druhé mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Sypkou směs postupně přimícháváme k máslové směsi a mícháme do doby, než se dobře spojí. Přidáme hrozinky a zlehka zapracujeme sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do dvou třetin a dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C péct. Citronové muffiny pečeme do zlatova přibližně 25 minut.
- 3Mezitím dobře omyjeme a osušíme chemicky neošetřený citrón. Speciálním ostrým kráječem nakrájíme tence citrónovou kůru, poté citrón vymačkáme do misky. Přidáme moučkový cukr a polevu vymícháme do hladka.
- 4Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, následně je vložíme do papírových košíčků, pokapeme citrónovou polevou, ozdobíme citrónovou kůrou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.