Křehké sýrová žemle
45 min.
Ingredience
- 200gramůMáslo čerstvé
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 300gramůSýr Eidam cihla 40%
- 1lžíceKmín celý
- 1lžičkaSůl
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
911 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
62 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
3 g
Cukr
196 mg
Postup přípravy
- 1Nasypeme do mísy mouku, kterou smícháme s měkkým máslem nebo sádlem, špetkou soli a nastrouhaným sýrem. Pak pomocí rukou těsto dobře uhněteme, musí být hladké, vláčné a nelepit se. Potom ho zabalíme do igelitového sáčku a necháme do druhého dne v chladničce.
- 2Druhý den na pomoučeném vále těsto válečkem vyválíme na 1,5 cm silnou placku a pomocí sklenice vykrajujeme malé placky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a solí a dáme do předehřáté trouby upéct. Pečeme při 200 °C přibližně 15 minut dozlatova.
- 3Křehké žemle jsou velmi chutné. Můžeme je podávat i jako přílohu k masu, omáčkám, zeleninovým salátům, sýru apod.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.