Křehký hruškový koláč s Lučinou
90 min.
Ingredience
- 500gramůHrušky
- 4lžíceOřechy vlašské
- 1lžíceCitronová šťáva
- 2lžíceMed včelí
- Krém
- 60gramůCukr krupice
- 1kusVejce slepičí
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5kusCukr vanilka
- 0,5decilitrMléko plnotučné
- 240gramůSýr Lučina - termizovaný
- Na vytření formy
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
- 1,5lžíceMouka pšeničná hrubá
- Na zatížení
- 500gramůFazole
- Těsto
- 1gramMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5kusKypřicí prášek do pečiva
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 60gramůCukr krupice
- 0,5kusCukr vanilka
- 1,5lžíceCitronová kůra
- 1,5gramyMáslo čerstvé
- 2špetkySůl
- 3lžíceVoda pitná
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
534 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
20 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
3 g
Cukr
24 g
Postup přípravy
- 1Do mísy nasypeme hladkou mouku, prášek do pečiva, přidáme k ní žloutek, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, měkké máslo a špetku soli. Vše promícháme a těsto dobře prohněteme, přidáme 3 lžíce vody a těsto na pomoučeném vále znovu dobře propracujeme, nesmí se lepit. Hrudku těsta zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho v chladničce 15-20 minut odpočinout.
- 2Připravíme si krém: do mísy dáme sýr Lučinu (žervé), přidáme cukr, vejce, hladkou mouku, vanilkový cukr a podle potřeby trochu mléka. Směs vymícháme do hladkého krému.
- 3Vlašské ořechy pokrájíme na malé kousky. Omyté hrušky oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na silnější plátky, které dáme do mísy a pokapeme je citronovou šťávou.
- 4Koláčovou formu vytřeme máslem, vysypeme hrubou moukou. Těsto vyválíme na placku (1.5 mm), kterou vložíme do formy, okraje těsta dobře přimáčkneme. Těsto zakryjeme pečícím papírem a vysypeme na něj 500 g malých fazolí, těsto tak při pečení zatížíme. Dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 190°C. Poté těsto vyjmeme z trouby, odstraníme papír s fazolemi. Připravený krém rovnoměrně rozetřeme po celé ploše těsta, na náplň ozdobně rozložíme hrušky, posypeme je vlašskými ořechy a pokapeme medem. Koláč vrátíme do předehřáté trouby a pečeme ho při 170°C přibližně 40-45 minut dozlatova.
- 5Upečený koláč necháme vychladnout, pokrájíme ho na trojúhelníky a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.