Křehký jablkový koláč s rozinkami
60 min.
Ingredience
- Náplň
- 1kilogramJablka
- 20gramůSkořice mletá
- 40gramůCukr moučkový
- 20gramůCukr vanilka
- 40gramůRozinky bílé
- 50gramůStrouhanka
- 50gramůOřechy lískové
- Těsto
- 100gramůCukr krupice
- 120gramůMouka pšeničná hladká
- 3kusyVejce slepičí
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 170gramůMáslo jihočeské
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
922 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
48 g
Sacharidy
118 g
Vláknina
9 g
Cukr
62 g
Postup přípravy
- 1Těsto: Do mísy přesejeme mouku, vysypeme kypřící prášek, promícháme, přidáme vanilkový cukr, rozklepneme vejce, žloutky dáme do těsta a bílky necháme odložené v hrníčku, nakonec nakrájíme 150 g másla na menši kousky, které také dáme do těsta. Rukou zpracujeme tuhou a nelepící se hmotu, kterou přendáme na moukou vysypaný vál. Válečkem těsto rozválíme na 3 cm silný plát. Kruhovou pečící formu vymažeme máslem a posypeme strouhankou. Z těsta podle velikosti pečící formy vykrojíme kruh, který rozložíme do připravené formy. Zbylým těstem obložíme vnitřek formy a tak vytvoříme okraj koláče.
- 2Náplň:
- 3Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, které dáme do mísy, přisypeme vanilkový cukr, skořicí, rozinky jemně nasekané ořechy, cukr, promícháme a směs naskládáme na těsto připravené v pečící formě. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, kterým potřeme pečící se koláč a vrátíme ho zpátky do trouby ještě na 10 minut.
- 4Upečený jablečný koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout, potom krájíme na úhledné trojúhelníkové porce, které pokládáme na talíř.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.