Křehký jablkový koláč s rozinkami

60 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
922 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
48 g
Sacharidy
118 g
Vláknina
9 g
Cukr
62 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Těsto: Do mísy přesejeme mouku, vysypeme kypřící prášek, promícháme, přidáme vanilkový cukr, rozklepneme vejce, žloutky dáme do těsta a bílky necháme odložené v hrníčku, nakonec nakrájíme 150 g másla na menši kousky, které také dáme do těsta. Rukou zpracujeme tuhou a nelepící se hmotu, kterou přendáme na moukou vysypaný vál. Válečkem těsto rozválíme na 3 cm silný plát. Kruhovou pečící formu vymažeme máslem a posypeme strouhankou. Z těsta podle velikosti pečící formy vykrojíme kruh, který rozložíme do připravené formy. Zbylým těstem obložíme vnitřek formy a tak vytvoříme okraj koláče.
  • 2
    Náplň:
  • 3
    Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, které dáme do mísy, přisypeme vanilkový cukr, skořicí, rozinky jemně nasekané ořechy, cukr, promícháme a směs naskládáme na těsto připravené v pečící formě. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, kterým potřeme pečící se koláč a vrátíme ho zpátky do trouby ještě na 10 minut.
  • 4
    Upečený jablečný koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout, potom krájíme na úhledné trojúhelníkové porce, které pokládáme na talíř.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.