Křehký jahodový koláč s likérem
55 min.
Ingredience
- 400gramůLinecké (křehké) těsto
- 1lžícePomerančová kůra
- 250gramůJahody zahradní
- 1lžičkaOlej olivový
- 250gramůSýr Ricotta
- 165mililitrůJogurt nízkotučný
- 3lžíceCukr moučkový
- 1lžíceDžus pomerančový
- 2lžíceLikér Cointreau
- 3lžičkyŽelatina
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 3lžíceDžem meruňkový
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
302 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
5 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
720 mg
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Balíček hotového lineckého těsta rozválíme na placku o průměru cca 28 cm, nastrouháme pomerančovou kůru a odstopkujeme a rozpůlíme jahody.
- 2Do olejem vymazané koláčové formy o průměru 20 cm vložíme těstovou placku, ořízneme okraje, dno propícháme vidličkou a formu vložíme do trouby, předehřáté na 220°C. Při této teplotě pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180°C a dále pečeme 10-15 minut. Když korpus získá zlatavou barvu, vyjmeme ho z trouby, necháme vychladnout a pak opatrně vyklopíme.
- 3Mezitím připravíme náplň. V mixéru dohladka umixujeme sýr ricotta s jogurtem, cukrem a pomerančovou kůrou a umixovanou směs dáme do mísy. V rendlíku smícháme pomerančový džus se lžící likéru Cointreau, přidáme želatinu a za stálého míchání zahříváme na mírném ohni. Když želatina zhoustne, necháme ji 5 minut vychladnout a pak ji vmícháme do sýrové směsi. Dále ušleháme bílkový sníh, lehce ho smícháme se sýrovou směsí, kterou pak naplníme připravený upečený korpus. Na uhlazený povrch náplně navrstvíme půlky jahod.
- 4Nakonec připravíme polevu. V malém rendlíku smícháme džem se lžící likéru Cointreau a za mírného zahřívání směs mícháme. Když se džem rozpustí, necháme polevu vychladnout a pak s ní potřeme jahody na koláči.
- 5Hotový koláč vložíme do chladničky, necháme ztuhnout, pak ho naporcujeme a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.