Křehký jahodový koláč s likérem

55 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
302 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
5 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
720 mg
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Balíček hotového lineckého těsta rozválíme na placku o průměru cca 28 cm, nastrouháme pomerančovou kůru a odstopkujeme a rozpůlíme jahody.
  • 2
    Do olejem vymazané koláčové formy o průměru 20 cm vložíme těstovou placku, ořízneme okraje, dno propícháme vidličkou a formu vložíme do trouby, předehřáté na 220°C. Při této teplotě pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180°C a dále pečeme 10-15 minut. Když korpus získá zlatavou barvu, vyjmeme ho z trouby, necháme vychladnout a pak opatrně vyklopíme.
  • 3
    Mezitím připravíme náplň. V mixéru dohladka umixujeme sýr ricotta s jogurtem, cukrem a pomerančovou kůrou a umixovanou směs dáme do mísy. V rendlíku smícháme pomerančový džus se lžící likéru Cointreau, přidáme želatinu a za stálého míchání zahříváme na mírném ohni. Když želatina zhoustne, necháme ji 5 minut vychladnout a pak ji vmícháme do sýrové směsi. Dále ušleháme bílkový sníh, lehce ho smícháme se sýrovou směsí, kterou pak naplníme připravený upečený korpus. Na uhlazený povrch náplně navrstvíme půlky jahod.
  • 4
    Nakonec připravíme polevu. V malém rendlíku smícháme džem se lžící likéru Cointreau a za mírného zahřívání směs mícháme. Když se džem rozpustí, necháme polevu vychladnout a pak s ní potřeme jahody na koláči.
  • 5
    Hotový koláč vložíme do chladničky, necháme ztuhnout, pak ho naporcujeme a servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.