Křehký koláč s červeným pomerančem
65 min.
Ingredience
- 3kusyPomeranče
- 120lžicCukr moučkový
- 3lžíceKokos strouhaný
- krém
- 120gramůCukr moučkový
- 2kusyVejce slepičí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 2,3decilitryMléko plnotučné
- 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 2lžičkyTresť vanilková
- 4lžíceMandle mleté
- 1lžíceRum
- těsto
- 70gramůMouka pšeničná hladká
- 50gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 60gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaOcet vinný
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1392 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
23 g
Sacharidy
296 g
Vláknina
3 g
Cukr
272 g
Postup přípravy
- 1V míse vymícháme cukr s rozšlehanými vejci, rozšlehaným žloutkem a kukuřičným škrobem Maizena.
- 2Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť, rum a pomleté oloupané mandle
- 3Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny .
- 4Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.
- 5Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 6Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 7Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
- 8Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme na pečící formu. Těsto dáme do předem vyhřáté formy. Pečeme při 190 °C 15 minut, pak koláč vyjmeme z trouby a dáme vychladit. Troubu přepneme na gril.
- 9Omyté a osušené červené pomeranče oloupeme, dílky zbavíme slupky (blanky), poskládáme je na plech, který jsme vyložili alobalem a pomeranče grilujeme po 1.5-2 minutách z každé strany.
- 10Koláč potřeme vychlazeným krémem. Okraj koláče asi 2 cm posypeme opatrně práškovým cukrem (2 lžíce), střed krému posypeme nastrouhanou kokosovou moučkou (2-3 lžíce). Na koláč ozdobně rozložíme grilované dílky pomeranče, koláč nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.