Křehký koláč s červeným pomerančem

65 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1392 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
23 g
Sacharidy
296 g
Vláknina
3 g
Cukr
272 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V míse vymícháme cukr s rozšlehanými vejci, rozšlehaným žloutkem a kukuřičným škrobem Maizena.
  • 2
    Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť, rum a pomleté oloupané mandle
  • 3
    Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny .
  • 4
    Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.
  • 5
    Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
  • 6
    Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 7
    Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
  • 8
    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme na pečící formu. Těsto dáme do předem vyhřáté formy. Pečeme při 190 °C 15 minut, pak koláč vyjmeme z trouby a dáme vychladit. Troubu přepneme na gril.
  • 9
    Omyté a osušené červené pomeranče oloupeme, dílky zbavíme slupky (blanky), poskládáme je na plech, který jsme vyložili alobalem a pomeranče grilujeme po 1.5-2 minutách z každé strany.
  • 10
    Koláč potřeme vychlazeným krémem. Okraj koláče asi 2 cm posypeme opatrně práškovým cukrem (2 lžíce), střed krému posypeme nastrouhanou kokosovou moučkou (2-3 lžíce). Na koláč ozdobně rozložíme grilované dílky pomeranče, koláč nakrájíme a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.