Křehký máslovo-mandlový koláč s jahodami
60 min.
Ingredience
- Na ozdobu
- 200gramůJahody zahradní
- 1šálekSedmikráska
- Na vytření formy
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka polohrubá
- Těsto
- 1špetkaSůl mořská
- 1kusVanilkový lusk
- 1kusPomeranče
- 1,5gramyMáslo čerstvé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 5lžicMandle mleté
- 215gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 100gramůCukr moučkový
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- Vanilkový krém
- 300mililitrůMléko plnotučné
- 1špetkaSůl mořská
- 1kusVanilkový lusk
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 50gramůCukr moučka
- 4,5lžíceMaizena - kukuřičný škrob
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
305 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
10 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
2 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem. Přidáme moučkový prosátý cukr, špetku soli, vyškrábaná semínka z jednoho vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z omytého pomeranče. Sypkou směs dobře promícháme. Pak přidáme k mouce na kostičky pokrájené změklé máslo, 3 žloutky a 5 lžic mletých mandlí. Těsto důkladně propracujeme rukama, mělo by být hladké, vláčné a polotuhé. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na 30 minut odpočinout do chladničky.
- 2Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Kulatou koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Zahradní jahody omyjeme a necháme oschnout. Rozkvetlé sedmikrásky se stonkem opláchneme v sítu pod studenou vodou, vodu z nich setřepeme a na chvilku je dáme do sklenice. Pak z nich odstřihneme hlavičky se stonkem, maximálně do 2cm. Sedmikrásky a asi 1/3 jahod se zeleným okvětím odložíme na ozdobu.
- 3Těsto rozválíme na kruh, větší v průměru asi o 2cm, než je dno formy. Těsto vložíme do formy, okraje těsta prsty přitlačíme k okraji formy a propícháme ho vidličkou, aby nám nevyfouklo. Překryjeme ho pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Koláč pečeme přibližně 10-13 minut dozlatova. Upečený koláč necháme vychladnout.
- 4Připravíme si vanilkový krém: do kastrólku nalijeme 300ml mléka. Když je teplé, zamícháme do něj seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Pak mléko odstavíme z plotny. V míse vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem a Maizenou dohladka. Mísu se žloutky "posadíme" do kastrólu s vroucí vodou. Postupně, nad parou, za stálého míchání, budeme ke žloutkům přilévat mléko, šleháme směs do zhoustnutí. Hotový krém necháme vychladnout.
- 5Na vychladlý koláčový korpus vylejeme vychladlý krém a uhladíme ho. Povrch koláče ozdobíme pokrájenými jahodami a sedmikráskami. Střed koláče ozdobíme celými jahodami se zeleným okvětím a servírujeme. Dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.