Křehký meruňkový koláč
50 min.
Ingredience
- 500gramůMeruňky
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 1lžíceCukr krupice
- 100mililitrůVoda pitná
- 1baleníCukr vanilka
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na ochucení meruněk
- 1lžíceCukr krupice
- Na posypání koláče
- 1lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
239 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
11 g
Sacharidy
32 g
Vláknina
2 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Z hladké mouky, nakrájeného másla, špetky soli, jedné lžíce cukru a asi půl skleničky studené vody rychle vypracujeme křehké těsto. Necháme chvíli v chladu odpočinout.
- 2Na náplň nakrájíme na kousky asi třetinu meruněk a se zbylými dvěma lžícemi cukru a vanilkovým cukrem je na mírném plameni krátce podusíme.
- 3Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Vytvoříme malý okraj a dno těsta propícháme vidličkou. Rozprostřeme na něj podušené meruňky a poklademe polovinami zbylých meruněk. Mírně pocukrujeme krupicovým cukrem, vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut – dokud není těsto propečené a ovoce nezačíná po okrajích karamelizovat.
- 4Koláč podáváme lehce poprášený moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.