Křehký meruňkový páj
55 min.
Ingredience
- 1kusVejce slepičí
- 600gramůMeruňky
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 130gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 1kusKarambola
- 100gramůPiškoty cukrářské
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceMléko polotučné
- 100gramůCukr krupice
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
267 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
12 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
2 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Nejprve smícháme mouku, máslo, cukr, mléko, žloutky a špetku soli a vypracujeme soudržné těsto, které dáme ve fólii do lednice. Necháme asi hodinu vychladit.
- 2Rozvírací formu vymažeme a vysypeme rozdrobenými piškoty.
- 3Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Karambolu rovněž omyjeme a osušenou nakrájíme na plátky.
- 4Těsto na pomoučeném vále rozválíme na tenký kulatý plát a vložíme do formy. Naskládáme meruňky (klenbou vzhůru) a plátky karamboly.
- 5Přebývající těsto oddělíme a vyválíme z něj další kulatý tenký plát. Tímto zakryjeme ovoce, okrajem přitiskneme k sobě a potřeme rozšlehaným vejcem. Povrch propíchneme vidličkou.
- 6Troubu předehřejeme na 225C, koláč pečeme dozlatova asi 25minut.
- 7Páj servírujeme posypaný moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.