Křehký smetanový závin s vanilkovým krémem
55 min.
Ingredience
- 500gramůListové těsto
- 150gramůMáslo čerstvé
- 80gramůCukr moučkový
- 5kusůVejce slepičí
- 6kusůŽemle tuková
- 250gramůZakysaná smetana
- 1špetkaSůl
- 1špetkaCitronová kůra
- 2kusyCukr vanilka
- 80gramůRozinky tmavé
- 500mililitrůMléko polotučné
- vanilkový krém
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 80gramůCukr moučkový
- 2kusyCukr vanilka
- 500mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
866 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
49 g
Sacharidy
91 g
Vláknina
944 mg
Cukr
21 g
Postup přípravy
- 1Máslo s cukrem a se žloutky vymícháme. Nakrájené žemle namočíme do trochy mléka, prolisujeme sítem a přidáme ke žloutkové směsi. Přimícháme zakysanou smetanu, citronovou kůru, vanilkový cukr a nakonec zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli.
- 2Lístkové těsto rozválíme a do poloviny potřeme připravenou náplní. Posypeme omytými rozinkami, okraje přehneme nahoru a těsto svineme.
- 3Závin pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Potom závin přelijeme 200ml vroucího mléka a dopečeme.
- 4Vanilkový krém: Žloutky, maizenu, cukr a vanilkový cukr rozmícháme v troše studeného mléka. Zbylé mléko uvedeme do varu a zvolna do něj vlijeme rozmíchanou směs. Povaříme do zhoustnutí.
- 5Závin nakrájíme na porce a podáváme s připraveným vanilkovým krémem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.