Krémová květáková polévka s brambory a rukolou
40 min.
Ingredience
- 1kilogramKvěták
- 200gramůBrambory
- 50gramůRukola
- 1litrVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 2špetkyPaprika červená
- 150mililitrůSmetana na šlehání
- 0,25lžičkaPepř bílý
- 0,5lžičkaKmín drcený
- Jíška
- 80gramůMáslo
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
91 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
1 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Omytý a očištěný květák rozkrájíme na větší růžičky. Košťál pokrájíme na malé kousky. Očištěné brambory nakrájíme na kostky, rukolu propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a nakrájíme na proužky.
- 2V hrnci rozehřejeme máslo, pak k němu přidáme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Postupně, za stálého míchání ji zalijeme 1 litrem vody, pak přidáme květák, brambory, sůl, bílý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, červenou papriku a drcený kmín. Polévku budeme vařit pomalu asi 20 minut, do doby, až květák bude "na skus"(nesmí být rozvařený). Z polévky vyjmeme 6 růžiček květáku, které odložíme stranou.
- 3Do uvařené polévky zamícháme sladkou smetanu, hrnec odstavíme z plotny a ponorným mixérem polévku dohladka rozmixujeme. Podle chuti ji dosolíme i opepříme.
- 4Na talířích polévku před podáváním ozdobíme růžičkami květáku a nakrájenou rukolou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.