Krkonošský ptáček

50 min.

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
382 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
6 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
2 g
Cukr
20 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V hrnečku si necháme vzejít kvásek z vlažného mléka (2.5 dl), kvasnic a cukru. Do mísy dáme prosátou polohrubou mouku, vzešlý kvásek, 4 žloutky, 1 vejce, cukr a špetku soli.
  • 2
    Směs vymícháme, podle potřeby přidáme vlahé mléko (až 1 dl) a dobře uhněteme polotuhé těsto, které se nesmí lepit na prsty, zakryjeme utěrkou a necháme odpočinout 30 minut.
  • 3
    Na pomoučeném vále si z těsta vytvarujeme váleček a přibližně ve 2/3 uděláme uzel. Na kratším konci z těsta vytvarujeme hlavičku se zobáčkem, který bude směřovat vzhůru. Po stranách hlavičky zapíchneme kuličky modrého jalovce, které budou tvořit oči. Delší část těsta vytvarujeme do tvaru ocásku a pomocí vidličky a ostrých nůžek vytiskneme a nastříháme peříčka.
  • 4
    Ptáčka posadíme na plech s pečícím papírem, celého potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme při 160°C - 180°C přibližně 45-60 minut dozlatova. Pak ptáčka necháme vychladnout, dáme ho na mísu a okolo ptáčka mísu vyzdobíme podle vlastní fantazie.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.