Krupicový koláč se švestkami
80 min.
Ingredience
- 250gramůŠvestky
- 1kusVanilkový lusk
- 2špetkySkořice mletá
- 150gramůCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 50gramůMáslo čerstvé
- 100gramůPšeničná krupice
- 100mililitrůKoňak Armaňak
- 35gramůMouka mandlová
- 500mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
532 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
17 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
2 g
Cukr
43 g
Postup přípravy
- 1Armaňak smícháme se 100 ml vody a do směsi namočíme švestky.
- 2Mléko svaříme s vanilkovým luskem a poté odstavíme, přiklopené necháme 10 minut louhovat.
- 3Do horkého mléka vmícháme krupici a necháme 10 minut vařit.
- 4Za stálého míchání vsypeme skořici a 100 g cukru.
- 5Bílky vyšleháme do tuhého sněhu.
- 6Žloutky smícháme s 30 g másla a mandlovým práškem. Poté přimícháme sníh.
- 7Směs vmícháme ke krupici.
- 8Zapékací formu vymažeme máslem a nalijeme do ní krupicové těsto. Pečeme ve vodní lázni 25 minut při teplotě 205 °C.
- 9Švestky i s tekutinou, ve které se máčely, smícháme s 50 g cukru a necháme chvíli povařit.
- 10Nabobtnané švestky vyjmeme, sirup necháme ještě trochu zhoustnout. Poté odstavíme z plotny.
- 11Krupicový korpus necháme vystydnout, poté vyklopíme, ozdobíme švestkami a zalijeme sirupem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.