Krupicový nákyp s jablky

60 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
783 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
31 g
Sacharidy
130 g
Vláknina
5 g
Cukr
45 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Krupici prosijeme, nasypeme do vařícího mléka, osolíme, přidáme 1/3 dávky másla a za stálého míchání uvaříme hustší kaši. Odstavíme ji z tepla a za občasného promíchání ji necháme vychladnout.
  • 2
    Pekáč vymastíme 1/3 dávky másla.
  • 3
    Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem doběla, přidáme kůru z omytého citronu a hmotu vmícháme do vychladlé kaše.
  • 4
    Z bílků ušleháme za postupného přidávání poloviny dávky cukru pevný sníh, který lehce vmícháme do kaše.
  • 5
    Do pekáče lehce rozetřeme polovinu krupicové hmoty, na ni navrstvíme oloupaná, jadřinců zbavená a na tenké plátky nakrájená jablka, posypeme je zbylým cukrem se skořicí a omytými, spařenými rozinkami. Na jablka rozetřeme zbylou krupicovou hmotu, pokapeme zbylým máslem a ve středně vyhřáté troubě nákyp dorůžova upečeme.
  • 6
    Při podávání krájíme nákyp na čtverce, podlijeme jej sirupem zředěným vařící vodou a posypeme moučkovým cukrem.
  • 7
    Ihned podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.