Krupicový nákyp s jablky
60 min.
Ingredience
- 240gramůVejce slepičí
- 600gramůPšeničná krupice
- 1500mililitrůMléko polotučné
- 15gramůSůl
- 300gramůMáslo čerstvé
- 60gramůCukr vanilka
- 30gramůCitrony
- 240gramůCukr krupice
- 1500gramůJablka
- 3gramySkořice mletá
- 3gramyHrozinky
- 60gramůCukr moučkový
- 300mililitrůVoda pitná
- 300mililitrůSirup višňový
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
783 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
31 g
Sacharidy
130 g
Vláknina
5 g
Cukr
45 g
Postup přípravy
- 1Krupici prosijeme, nasypeme do vařícího mléka, osolíme, přidáme 1/3 dávky másla a za stálého míchání uvaříme hustší kaši. Odstavíme ji z tepla a za občasného promíchání ji necháme vychladnout.
- 2Pekáč vymastíme 1/3 dávky másla.
- 3Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem doběla, přidáme kůru z omytého citronu a hmotu vmícháme do vychladlé kaše.
- 4Z bílků ušleháme za postupného přidávání poloviny dávky cukru pevný sníh, který lehce vmícháme do kaše.
- 5Do pekáče lehce rozetřeme polovinu krupicové hmoty, na ni navrstvíme oloupaná, jadřinců zbavená a na tenké plátky nakrájená jablka, posypeme je zbylým cukrem se skořicí a omytými, spařenými rozinkami. Na jablka rozetřeme zbylou krupicovou hmotu, pokapeme zbylým máslem a ve středně vyhřáté troubě nákyp dorůžova upečeme.
- 6Při podávání krájíme nákyp na čtverce, podlijeme jej sirupem zředěným vařící vodou a posypeme moučkovým cukrem.
- 7Ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.