Krupicový závin s vanilkovým krémem
55 min.
Ingredience
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaSůl
- 1kusVejce slepičí
- 10gramůSádlo škvařené
- 0,19litrVoda pitná
- Nádivka
- 40gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 25gramůCukr moučkový
- 1špetkaSůl
- 80gramůPšeničná krupice
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 0,13litrSmetana 33% (šlehačka)
- 0,5kusCitrony
- Na potření a posypání
- 0,13litrSmetana 33% (šlehačka)
- 20gramůCukr vanilka
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
539 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
31 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
2 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, přilijeme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem, přidáme sůl a rozšlehané vejce. Těsto nejprve prosekáme nožem a potom rukou zpracujeme. Musí být vláčné a nelepit se. Vytvoříme z něj bochánek, zakryjeme nahřátým kastrolem a necháme cca 15 minut odpočinout.
- 2Mezitím připravíme nádivku. V míse utřeme máslo, přidáme žloutky, cukr, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a třeme cca 25 min. Poté za stálého míchání přidáváme po lžičkách smetanu, krupici a nakonec tuhý sníh ušlehaný z bílků.
- 3Těsto na vále rozválíme nebo vytáhneme a potřeme nádivkou. Zatočíme do závinu, přemístíme na máslem vymazaný plech a upečeme dozlatova. Mezitím potíráme smetanou.
- 4Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, nakrájíme a podáváme s vanilkovým krémem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.