Krymský chřest sterilovaný ve slaném nálevu
95 min.
Ingredience
- 1kilogramChřest
- 1,5litryVoda pitná
- 1lžíceOcet vinný
- 2lžíceSůl
- 0,5lžičkaPomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny
- 1lžíceCukr krupice
Počet porcí:
4Postup přípravy
- 1Chřestové výhonky očistíme, odřízneme dřevnaté části, sloupneme vnější slupky a svážeme do menších svazečků.
- 2Svazečky nastavíme do hrnce tak velkého, aby se pohodlně vešly a přilijeme vařící vodu, osolenou polovinou dávky soli do výše tří čtvrtin postavených chřestových výhonků. Hlavičky musejí vyčnívat z vody.
- 3Hrnec postavíme na oheň, vodu uvedeme do varu a vaříme 8 minut. Poté stáhneme z ohně, chřest opatrně z hrnce vyjmeme a odvar přecedíme. Trochu vychladlý chřest stavíme velmi těsně vedle sebe do vypařených sklenic.
- 4Odvar doplníme na 1 litr, přidáme ocet, uvedeme do varu, nasypeme druhou část soli, odstavíme a necháme vychladnout. Vychladlým nálevem zalijeme zeleninu v lahvích, navrch nasypeme trochu krystalového cukru a špetku benzoanu sodného. Nálev doplníme až po okraj, sklenice patentním víčkem uzavřeme a naskládáme do zavařovacího hrnce, kde je zalijeme vodou a necháme sterilizovat.
- 5Sterilujeme 1 hodinu (počítáno od chvíle, kdy voda začne vřít).
- 6Sterilovaný chřest používáme v zimním období místo chřestu čerstvého.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.