Krymský chřest sterilovaný ve slaném nálevu

95 min.
Ukrajina

Ingredience

    • 1kilogramChřest
    • 1,5litryVoda pitná
    • 1lžíceOcet vinný
    • 2lžíceSůl
    • 0,5lžičkaPomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny
    • 1lžíceCukr krupice
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
15 kcal
Sacharidy
4 g
Cukr
4 g
Vápník
12 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Chřestové výhonky očistíme, odřízneme dřevnaté části, sloupneme vnější slupky a svážeme do menších svazečků.
  • 2
    Svazečky nastavíme do hrnce tak velkého, aby se pohodlně vešly a přilijeme vařící vodu, osolenou polovinou dávky soli do výše tří čtvrtin postavených chřestových výhonků. Hlavičky musejí vyčnívat z vody.
  • 3
    Hrnec postavíme na oheň, vodu uvedeme do varu a vaříme 8 minut. Poté stáhneme z ohně, chřest opatrně z hrnce vyjmeme a odvar přecedíme. Trochu vychladlý chřest stavíme velmi těsně vedle sebe do vypařených sklenic.
  • 4
    Odvar doplníme na 1 litr, přidáme ocet, uvedeme do varu, nasypeme druhou část soli, odstavíme a necháme vychladnout. Vychladlým nálevem zalijeme zeleninu v lahvích, navrch nasypeme trochu krystalového cukru a špetku benzoanu sodného. Nálev doplníme až po okraj, sklenice patentním víčkem uzavřeme a naskládáme do zavařovacího hrnce, kde je zalijeme vodou a necháme sterilizovat.
  • 5
    Sterilujeme 1 hodinu (počítáno od chvíle, kdy voda začne vřít).
  • 6
    Sterilovaný chřest používáme v zimním období místo chřestu čerstvého.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.