Kuře Marengo podle Jaromíra Trejbala
75 min.
Ingredience
- 900gramůKuře
- 2kusyCibule
- 3lžičkySůl
- 120gramůMáslo čerstvé
- 40gramůMouka pšeničná hladká
- 100mililitrůVíno bílé
- 150mililitrůVoda pitná
- 4kusyVejce slepičí
- 250mililitrůOlej rostlinný
- 2lžíceProtlak rajčatový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1426 kcal
Bílkoviny
51 g
Tuky
127 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
850 mg
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Vykostěné kuřecí čtvrtky naklepeme a osolíme, cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- 2Osolené kuřecí čtvrtky po obou stranách v kastrole na horkém másle 10 minut opékáme, opečené kuře uložíme do jiné nádoby.
- 3Mezitím do malého kastrolku nalijeme asi 4 cm oleje, rozpálíme ho a potom do něj vyklepneme vejce. Bílek, který se rozběhne do stran, ihned zachytíme vařečkou a shrneme přes střed vejce, aby mělo svůj správný tvar. Asi po 15 vteřinách vejce obrátíme a po dalších 20 vteřinách je vyndáme, osolíme a udržujeme v teple pro další použití. Vejce smažíme vždy jen po jednom kuse.
- 4Na výpeku z kuřecích porcí dorůžova orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání necháme zasmahnout. Zásmažku zalijeme vodou a suchým bílým vínem, svaříme na řídkou omáčku, přidáme sůl s rajským protlakem a do omáčky vložíme opečené maso. Kuře pak přiklopíme a v omáčce na mírném ohni asi 30 minut dusíme doměkka.
- 5Na talíře rozdělíme porce kuřete, na každou porci položíme 1 vejce a přelijeme omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.