Kuřecí bujón se zeleninou pro děti
20 min.
Ingredience
- 900gramůkuřecí, stehno bez kůže a kosti
- 1,8litryVoda pitná
- 1kusBobkový list
- 3kusyNové koření celé
- 3kusyMrkev kořen
- 80gramůCeler bulvový
- 1kusPastinák
- 80gramůKedlubna
- 1kusCibule
- 80gramůPórek
- 1kusRajčata
- 3lžícePetržel - nať
- 2lžíceCeler - nať
- 1lžíceTymián čerstvý
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
739 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
9 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Omyté kosti z celého kuřete dáme do hrnce, zalijeme je vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pomalu, pod pokličkou, budeme polévku vařit. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu tak, aby jen voda probublávala. Šum, který se vytvoří, můžeme odstranit děrovanou naběračkou, nebo ho necháme, pomalým vařením se polévka vyčistí sama. Do polévky hned na začátku přidáme malý bobkový list a 3 kuličky nového koření.
- 2Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák a kedlubnu. Pokrájíme ji na větší kousky. Očištěnou cibuli, kousek pórku a omyté rajče rozkrojíme na polovinu. Ještě si pod tekoucí vodou omyjeme petrželovou, celerovou nať a snítku tymiánu, svazek bylinek si stáhneme nití.
- 3Když se kuře v polévce vaří přibližně 40 minut, přidáme k němu všechnu zeleninu spolu s bylinkami a polévku vaříme dalších 40 minut. Tekutina by se měla vyvařit přibližně o 1/2.
- 4Uvařenou polévku necháme vychladnout, poté ji scedíme do druhého hrnce a vývar odložíme přes noc do lednice. Druhý den z vývaru odebereme lžicí ztuhlý tuk a tak nám zůstane čistý kuřecí bujón.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.