Kuřecí soté z Vallée Dˇauge
75 min.
Ingredience
- Obloha
- 1kusŘeřicha
- 2kusyRajčata
- 1lžičkaCukr krupice
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 6lžicVývar drůbeží
- 4lžíceCalvados
- 2lžíceOlej stolní
- 1kusŠalotka
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř bílý
- 2kusyCeler - nať
- 6lžicSmetana 33% (šlehačka)
- 2kusyJablka
- 1000gramůKuře
- 2gramyMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaTymián sušený
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
686 kcal
Bílkoviny
41 g
Tuky
46 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
2 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Ve velké pánvi rozpustíme polovinu másla a olej. Osmahneme kousky kuřete, nejprve kůží dolů. Z pánve vyjmeme všechen přebytečný tuk a kuře do ní vrátíme.
- 2V menším rendlíku na mírném ohni ohřejeme calvádos, zapálíme, ještě hořící nalijeme na kuře. Mírně pohybujeme pánví, dokud plameny nezmizí. Přilijeme vývar a ze dna odškrábneme připečenou kuřecí šťávu. Odstavíme.
- 3Zbylé máslo rozpustíme v malém hrnci nebo pánvi, 10 minut na něm restujeme na hrubo nakrájená jablka, šalotku, celer a tymián až změknou, ale nezhnědnou. Směs nalijeme na kuře a vrátíme na silný plamen. Přivedeme k varu, teplotu snížíme, přikryjeme a 50 minut vaříme na mírném ohni. Žloutky ušleháme se smetanou, přišleháme část omáčky, směs nalijeme do hrnce a za stálého míchání vaříme cca 3 minuty do zhoustnutí. Ochutíme solí, bílým pepřem a odstavíme.
- 4Oblohu připravíme z másla, které dáme na menší pánev, Když začne pěnit, přidáme pokrájená rajčata a mícháme, až začnou měknout. Posypeme cukrem a vaříme. Podáváme polité omáčkou a zdobené řeřichou nebo petrželkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.