Kvašený chléb
90 min.
Ingredience
- 3lžičkyDroždí
- 450mililitrůVoda pitná
- 550gramůMouka polohrubá
- 75gramůMouka pšeničná celozrnná
- 1špetkaSůl
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
440 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
2 g
Sacharidy
92 g
Vláknina
6 g
Vápník
32 mg
Postup přípravy
- 1Připravíme kvásek. 3 lžičky droždí dáme do 450ml vody a necháme pět minut rozpouštět. Poté přidáme 375g mouky a necháme pět dní v chladné místnosti pod útěrkou kvasit. Těsto bude vonět nakysle. Každý den 2x zamícháme.
- 2Příprava těsta: Do mísy nasypeme 175g polohrubé mouky, 75g celozrné mouky a přidáme špetku soli. Do mísy přidáme 500g kvásku a pořádně promícháme s moukou. Pokud se těsto hodně drolí, tak přidáme pár lžiček vody.
- 3Těsto vyklopíme na stůl a alespoň 10 minut hněteme. Pak vrátíme do mísy a necháme alespoň hodinu a půl kynout.
- 4Těsto pak vyndáme z mísy a vytvarujeme kulatý bochník chleba, který dáme na plech. Tam necháme opět hodinu kynout.
- 5Pak už jen stačí dát chléb do trouby a nechat hodinu péct na 220 stupňů.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.