Kvašený chléb

90 min.
Česká republika

Ingredience

    • 3lžičkyDroždí
    • 450mililitrůVoda pitná
    • 550gramůMouka polohrubá
    • 75gramůMouka pšeničná celozrnná
    • 1špetkaSůl
Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
440 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
2 g
Sacharidy
92 g
Vláknina
6 g
Vápník
32 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme kvásek. 3 lžičky droždí dáme do 450ml vody a necháme pět minut rozpouštět. Poté přidáme 375g mouky a necháme pět dní v chladné místnosti pod útěrkou kvasit. Těsto bude vonět nakysle. Každý den 2x zamícháme.
  • 2
    Příprava těsta: Do mísy nasypeme 175g polohrubé mouky, 75g celozrné mouky a přidáme špetku soli. Do mísy přidáme 500g kvásku a pořádně promícháme s moukou. Pokud se těsto hodně drolí, tak přidáme pár lžiček vody.
  • 3
    Těsto vyklopíme na stůl a alespoň 10 minut hněteme. Pak vrátíme do mísy a necháme alespoň hodinu a půl kynout.
  • 4
    Těsto pak vyndáme z mísy a vytvarujeme kulatý bochník chleba, který dáme na plech. Tam necháme opět hodinu kynout.
  • 5
    Pak už jen stačí dát chléb do trouby a nechat hodinu péct na 220 stupňů.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.