Kvasový špaldovo-žitný chléb z domácí pekárny

85 min.
Česká republika

Ingredience

    • 150gramůMouka žitná celozrnná
    • 1lžíceSušený žitný kvásek
    • 400gramůMouka špaldová celozrnná
    • 1,5lžičkySůl
    • 1lžičkaKmín drcený
    • 3,5gramyDroždí sušené
    • 3,7decilitryVoda pitná
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
89 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
1 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
6 g
Cukr
609 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a 1 lžíci sušeného žitného kvásku, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
  • 2
    S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 120 ml vlažné vody a přidáme kvásek. Přisypeme celozrnnou špaldovou mouku s kmínem. Uprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
  • 3
    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
  • 4
    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.