Kynuté buchtičky s vanilkovým šodó pro celiatiky

75 min.
Česká republika

Ingredience

  • Buchtičky
    • 2kusyVaječný žloutek slepičí
    • 100gramůCukr krystal
    • 20gramůDroždí sušené
    • 55mililitrůOlej stolní
    • 1lžičkaCitronová kůra
    • 1lžičkaŠťáva citrónová
    • 2gramySůl
    • 250gramůMouka bezlepková Mantler
    • 1mililitrMléko polotučné
  • Vanilkový krém
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
828 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
29 g
Sacharidy
125 g
Vláknina
4 g
Cukr
57 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Buchtičky: začneme přípravou kvásku. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a cukr, necháme na teplém místě vzkypět. Do vzešlého kvásku přidáme špetu soli, olej, citrónovou šťávu, citrónovou kůru a přidáváme bezlepkovou mouku (za stálého prohnětávání). Těsto propracujeme do hladka. Vyválíme silnější váleček na pomoučeném vále, nožem z válečku nakrájíme špalíčky, narovnáme je těsně vedle sebe do hlubšího pekáče, vyloženého pečicím papírem. Při skládání těstových špalíčků na pekáč vedle sebe potřeme každou řadu buchtiček olejem, abychom je po upečení snadněji oddělili od sebe. Buchtičky pečeme asi 25 minut v troubě, předehřáté na 180°C. Tento sladký pokrm připravujme především dětem, podáváme ho teplý (nejčastěji jako oběd).
  • 2
    Vanilkový krém: Cukr vymícháme se žloutky do pěny. Z celkového množství použitého mléka odměříme hrneček, v něm rozmícháme dohladka pudinkový prášek a vanilkový cukr. Mléko s pudinkem vlijeme do zbytku mléka, dále přidáme do mléka vmíchanou žloutkovou pěnu. Krém mícháme na mírném ohni do zhoustnutí, připravujeme těsně před servírováním, aby neztuhl.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.