Kynuté koláče naší babičky
70 min.
Ingredience
- 500gramůMouka polohrubá
- 150gramůMáslo čerstvé
- 2,5decilitryMléko polotučné
- 30gramůDroždí
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 20gramůCukr vanilka
- 1lžíceRum
- 150gramůCukr krupice
- 4kusyVejce slepičí
- 300gramůTvaroh měkký
- 250gramůKompot meruňkový
- 0,5lžičkaSůl
- Drobenka
- 150gramůMáslo čerstvé
- 150gramůCukr krupice
- 200gramůMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1146 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
48 g
Sacharidy
154 g
Vláknina
5 g
Cukr
57 g
Postup přípravy
- 1V kastrůlku zahřejeme mléko, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něho droždí, přisypeme lžičku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku a kypřící prášek prosejeme do misky, přidáme vanilkový cukr, cukr krupici, sůl, rozklepneme 3 ks vejce, vylijeme rum, nakonec vylijeme připravený kvásek a rukou nebo kuchyňským robotem vypracujeme tuhé nelepící se těsto, které přikryjeme utěrkou a odložíme na teplé místo 40 minut vykynout.
- 2Vál posypeme moukou a na něj přeložíme vykynuté těsto z misky, rukou prohněteme, válečkem na těsto rozválíme velký plát silný 1 cm. Z rozváleného těsta pomocí sklenky vykrajujeme kolečka o průměru 10 cm, do každého dáme tvarohovou náplň, konce spojíme a tak koláčky uzavřeme, pokládáme je na olejem vymazaný plech. Když máme naplněný plech, do každého koláčku uděláme menší prohloubeninu, do které položíme celou meruňku. Koláčky necháme 15 minut vykynout, potom okraje potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou, plech vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme 30 minut. Upečené vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a nabízíme.
- 3Drobenka: do misky vysypeme mouku, cukr, přidáme na kousky nakrájené měkké máslo a rukou vypracujeme drolivou směs.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.