Kynuté slané záviny
50 min.
Ingredience
- Kvásek
- 22gramůDroždí
- 2,5decilitryMléko plnotučné
- 0,5lžičkaSůl
- Těsto
- 400gramůMouka pšeničná hrubá
- 0,5lžičkaSůl
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1kusVejce slepičí
- 60gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
373 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
13 g
Sacharidy
53 g
Vláknina
2 g
Cukr
102 mg
Postup přípravy
- 1Do misky nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy prosejeme hrubou mouku. Přidáme celé vejce, žloutek, sůl, rozpuštěné vlahé máslo a vykynutý kvásek. Vše promícháme a důkladně vypracujeme. Mísu s těstem zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout 45-60 minut.
- 2Na vál rozprostřeme velkou čistou utěrku. Poprášíme ji 1-2 lžícemi mouky. Polovinu vykynutého těsta dáme na utěrku, rozválíme ho na placku ve tvaru obdélníku silnou asi 1.5-2 cm. Poté pomocí utěrky těsto stočíme do závinu a opatrně položíme na plech vyložený pečícím papírem. Takto zhotovíme i druhý závin, který dáme na plech k prvnímu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova přibližně 20-30 minut. Hotové záviny vyjmeme z trouby. Po krátkém vychladnutí je krájíme na plátky, které podáváme jako přílohu k omáčkám nebo pečenému masu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.