Kynuté slané záviny

50 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
373 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
13 g
Sacharidy
53 g
Vláknina
2 g
Cukr
102 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do misky nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy prosejeme hrubou mouku. Přidáme celé vejce, žloutek, sůl, rozpuštěné vlahé máslo a vykynutý kvásek. Vše promícháme a důkladně vypracujeme. Mísu s těstem zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout 45-60 minut.
  • 2
    Na vál rozprostřeme velkou čistou utěrku. Poprášíme ji 1-2 lžícemi mouky. Polovinu vykynutého těsta dáme na utěrku, rozválíme ho na placku ve tvaru obdélníku silnou asi 1.5-2 cm. Poté pomocí utěrky těsto stočíme do závinu a opatrně položíme na plech vyložený pečícím papírem. Takto zhotovíme i druhý závin, který dáme na plech k prvnímu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova přibližně 20-30 minut. Hotové záviny vyjmeme z trouby. Po krátkém vychladnutí je krájíme na plátky, které podáváme jako přílohu k omáčkám nebo pečenému masu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.