Kynutý cibulový koláč
105 min.
Ingredience
- Na náplň
- 2kilogramyCibule
- 2kusyVejce slepičí
- 2špetkySůl
- 80gramůSlanina anglická
- 0,25lžičkaKmín drcený
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 180mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- Na těsto
- 21gramůDroždí
- 125mililitrůMléko polotučné
- 140gramůMáslo čerstvé
- 2špetkySůl
- 280gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
993 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
55 g
Sacharidy
103 g
Vláknina
11 g
Cukr
22 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě vyhřáté na 210 °C.
- 2Do mísy prosejeme 250 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), do důlku rozdrobíme droždí, které jsme rozmíchali ve vlažném mléce, posypeme trochou mouky a necháme kynout asi 15 minut. Poté přidáme 20 g másla a sůl. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teple 30 minut kynout. Poté těsto prohněteme, znovu přikryjeme a necháme ještě 30 minut kynout.
- 3V mezičase připravíme náplň. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozpustíme zbylé máslo a cibuli na něm smažíme, až zesklovatí. Do cibule zamícháme rozšlehaná vejce.
- 4Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vyválíme placku a vyložíme jím formu. Na těsto narovnáme cibulovou náplň, rovnoměrně posypeme drobně pokrájenou anglickou slaninou a kmínem.
- 5Koláč pečeme v předehřáté troubě 10 minut, poté snížíme teplotu na 170 °C a zalijeme žloutky, které jsme rozšlehali v osolené smetaně. Pečeme ještě asi 50 minut.
- 6Po upečení necháme koláč lehce zchladnout a teplý podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.