Kynutý cop s meruňkovo-marcipánovou nádivkou
90 min.
Ingredience
- Nádivka
- 200gramůMeruňky sušené
- 200gramůMarcipánová hmota surová
- 3lžíceSójový nápoj
- 2lžíceBrandy apricot
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceDžem meruňkový
- 500mililitrůVoda pitná
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 3mililitrySójový nápoj
- 1kusCukr vanilka
- 50gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 100gramůTuk
- 2kusyVejce slepičí
- 1kostkaDroždí
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
392 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
13 g
Sacharidy
62 g
Vláknina
3 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1125 ml sójového nápoje mírně zahřejeme v rendlíku. Mouku smícháme se sušeným droždím, vanilkovým cukrem a solí. Přidáme sójový nápoj, tuk, vejce a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme a necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
- 2Vodu si přivedeme k varu, vhodíme do ní sušené meruňky, promícháme a vodu ihned stáhneme. Meruňky si ve vodě necháme máčet asi 30 minut. Poté je necháme okapat na sítu a nasekáme najemno. Promícháme s marcipánovou hmotou, dvěma lžícemi sójového nápoje, meruňkovou brandy a džemem.
- 3Těsto znovu dobře propracujeme, vytvarujeme z něj váleček a rozdělíme ho na tři stejné díly. Na vále vytvarujeme z každého dílu obdélník o velikosti asi 20 x 40 cm. Každý obdélník rovnoměrně potřeme třetinou meruňkové nádivky. Pláty těsta srolujeme z delší strany asi na 40 cm dlouhou roládu. Všechny tři rolády spleteme v cop, konce pevně přitiskneme a zahrneme dospodu.
- 4Plech vyložíme pečícím papírem a kynutý cop na něj položíme. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 20 minut.
- 5Žloutek smícháme s jednou lžící sójového nápoje a cop směsí potřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 175°C asi 40 - 45 minut. Po 25 minutách pečení cop zakryjeme alobalem, aby příliš nezhnědl.
- 6Po dopečení necháme cop trochu vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme čerstvý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.