Kynutý kakaový chléb

180 min.
Evropa

Ingredience

  • Příprava na pečení
  • Těsto
    • 450gramůMouka žitná bílá
    • 1lžičkaSůl
    • 25gramůKakao
    • 20gramůDroždí sušené
    • 2,2lžíceCukr třtinový
    • 1lžíceOlej stolní
    • 300mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
437 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
4 g
Sacharidy
91 g
Vláknina
9 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Příprava pečení:
  • 2
    Formu na biskupský chlebíček vymažeme 1 lžící másla, vál pomoučíme 2 lžícemi mouky a troubu připravíme k předehřátí na 200°C.
  • 3
    Těsto:
  • 4
    Do hlubší mísy prosijeme mouku s kakaem a s cukrem. Do směsi dále přidáme sušené droždí a 1 lžičku soli. V druhé nádobě smícháme olej s vodou a tento roztok zpracujeme společně s olejem a vodou do vláčného těsta. Těsto ještě chvíli prohněteme na pomoučeném vále. Potom těsto uložíme zpět do mísy, zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout asi 1 hodinu. Těsto by mělo během této doby nakynout do dvojnásobného objemu. Kynuté těsto poté několikrát prohněteme v rukách a upravíme do formy, ve které budeme chléb péct a před pečením ho necháme ještě asi 30 minut kynout. Po této době chléb pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova. Hotový chléb by měl znít dutě při poklepání na spodní stranu. Pečený chléb necháme vystydnout na děrované podložce, aby se pára rovnoměrně vypařovala. Tento kakaový chléb servírujeme studený, rozkrájený na plátky, jako pohoštění.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.