Kynutý koláč s krémem, čokoládou a brusinkami

80 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
518 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
28 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
756 mg
Cukr
10 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a 3 lžíce mléka.
  • 2
    Do větší mísy prosejeme hladkou mouku, kterou promícháme s cukrem a špetkou soli. V kastrólku rozehřejeme máslo, které zchladíme mlékem. Do mísy s moukou nalijeme vzešlý kvásek, přidáme 2 celá vejce a vychladlé máslo s mlékem. Vše nejdříve promícháme a pak důkladně propracujeme vařečkou nebo rukou. Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple minimálně 1.5-2 hodiny kynout.
  • 3
    Připravíme si mezitím krém: v misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, do ní přimícháme mouku a vroucí mléko. Misku dáme do vroucí vodní lázně a za stálého míchání vaříme krém do zhoustnutí (přibližně 10 minut). Misku z krémem odstavíme z vodní lázně, přimícháme do něj pokrájené změklé máslo a vanilkový extrakt. Hladký krém odložíme stranou vychladnout.
  • 4
    Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Hořkou čokoládu posekáme na malé kousky. Omyté sušené brusinky necháme okapat. Na pomoučeném vále si těsto rozdělíme na 3 díly. Z jednoho dílu vyválíme placku, kterou vyložíme dno formy. Zbylé 2 díly těsta též vyválíme, potřeme je krémem, posypeme čokoládou a těsto srolujeme do tvaru válečku. Ostrým nožem válečky těsta nakrájíme zešikma na 4cm široké "šneky". Ty poklademe naležato na těsto ve formě. Formu zakryjeme čistou utěrkou a znovu těsto necháme vykynout minimálně 30-40 minut. Asi 15 minut před pečením předehřejeme troubu na 180°C. Vykynutý koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct. Pečeme ho do zlatohněda přibližně 35 minut. Tento výborný koláč můžeme podávat už mírně vychladlý. Je výborný.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.