Kynutý koláč s mákem
85 min.
Ingredience
- 500gramůMouka pšeničná hladká
- 42gramůDroždí
- 160gramůCukr moučkový
- 200gramůMáslo čerstvé
- 2špetkySůl
- 2kusyVejce slepičí
- 80gramůDžem višňový
- 200mililitrůMléko plnotučné
- 0,5lžíceCitronová kůra
- Na drobenku
- 300gramůMouka polohrubá
- 160gramůCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- 200gramůMáslo čerstvé
- Na nádivku
- 500gramůMák mletý
- 2kusyVejce slepičí
- 100gramůHera
- 1litrMléko polotučné
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1924 kcal
Bílkoviny
43 g
Tuky
113 g
Sacharidy
197 g
Vláknina
19 g
Cukr
52 g
Postup přípravy
- 1Do mouky, kterou prosejeme do mísy, uděláme důlek a nadrobíme do něj droždí, přidáme 1/2 lžíce cukru a přilijeme 2 lžíce vlažného mléka. Směs v důlku promícháme a necháme vykynout. Máslo rozpustíme, promícháme se zbylým mlékem a vejcem. K mouce po vykynutí droždí přidáme citronovou kůru, zbylý cukr, sůl a máslovou směs. Vše dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
- 2V mezičase připravíme makovou náplň a máslovou drobenku. Na nádivku v hrnci svaříme a za stálého míchání v něm vaříme alespoň pět minut mletý mák, který dalších dvacet minut necháme v mléce nasáknout. Poté zbylé mléko slijeme a vmícháme rozšlehaná vejce a rozpuštěnou Heru a dobře promícháme.
- 3Drobenku připravíme smícháním mouky, cukru a vanilkového cukru. Do směsi zapracujeme máslo tak, aby se hmota drobila.
- 4Vykynuté těsto rozválíme na placku velikosti plechu, vložíme na plech s pečicím papírem a těsto propícháme vidličkou. Těsto potřeme džemem, makovou nádivkou a posypeme drobenkou. Zhruba 35 minut pečeme v mírně předehřáté troubě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.