Kynutý štrůdl s mákem
0 min.

Ingredience
- maková náplň
- 1kusCukr vanilka
- 4decilitryMléko plnotučné
- 1lžíceRum
- 200gramůCukr krupice
- 40gramůMáslo čerstvé
- 1000gramůMák mletý
- 1lžícePovidla švestková
- těsto
- 2kusyCukr skořicový
- 40gramůMáslo čerstvé
- 24gramůDroždí
- 200gramůCukr krupice
- 3kusyVejce slepičí
- 7decilitrůMléko polotučné
- 1000gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
1Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
12149 kcal
Bílkoviny
358 g
Tuky
546 g
Sacharidy
1538 g
Vláknina
234 g
Cukr
393 g
Postup přípravy
- 1Připravíme makovou náplň: 1 kg máku pomeleme, dáme do kastrolu přilijeme 4 dl mléka, přidáme 20 g másla, 200 g cukru a při mírné teplotě za častého míchání mák uvaříme do zhoustnutí. Před dovařením k máku přimícháme lžíci švestkových povidel s lžíci rumu a necháme vychladnout.
- 2Do mísy nasypeme mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a 2 dl vlažného mléka. Počkáme, až nám kvasnice vzejdou, pak přidáme 2 lžíce cukru, 3 žloutky a 5 dl vlažného mléka. Vypracujeme středně tuhé, vláčné těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.
- 3Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme na dva díly. Z každého dílu postupně vyválíme tenký plát vysoký asi 2-3 mm, který přeneseme na pečící papír.
- 4Plát těsta potřeme rozpuštěným máslem, rozetřeme 1/2 makové nádivky, ale na jednom okraji necháme prázdné místo. Makovou nádivku posypeme skořicovým cukrem, okraje ze dvou protilehlých kratších stran přehneme na mák (aby nám při pečení nevytekl) a těsto pomocí pečícího papíru svineme tak, že zavinutí ukončíme prázdnou stranou. Oba dva záviny položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným bílkem a dáme do předem rozehřáté trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 30-40 minut do zlatohněda. Po 10 minutách snížíme teplotu na 175 °C.
- 5Upečené makové záviny necháme vystydnout, potom je nakrájíme na porce a podáváme posypané práškovým cukrem, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.