Lahodný koláč s kokosovým krémem

55 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1024 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
80 g
Sacharidy
72 g
Vláknina
5 mg
Cukr
31 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do větší mísy prosejeme 140 g mouky s špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžicí citronové šťávy a s 2 lžícemi vody.
  • 2
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 3
    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
  • 4
    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje ozdobně přitiskneme vidličkou o okraje plechu a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 220°C. Pečeme 15 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
  • 5
    Připravíme si krém. V míse si vyšleháme 4 žloutky. Do kastrolu si dáme 140 g krupicového cukru, 1.5 lžíce Maizeny, 2 špetky soli, vše promícháme a kastrol dáme na plotnu, pomalu zahříváme a za stálého míchání přiléváme kokosové mléko a plnotučné mléko. Stále mícháme a vaříme 1 minutu. Pak kastrol odstavíme z plotny a polovinu tekutiny nalijeme za stálého šlehání ke žloutkům. Žloutkovou směs vrátíme do kastrolu a vše za stálého míchání vaříme další 1 minutu. Pak hrnec odstavíme z plotny. Když žloutkový základ vychladne postupně do něj zašleháme vanilkovou příchuť a 30 g másla. Nakonec přimícháme strouhaný kokos.
  • 6
    Tímto krémem naplníme upečený koláčový korpus. Překryjeme ho potravinářskou folií a necháme v chladničce ztuhnout.
  • 7
    Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci (15 g) prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)
  • 8
    Fólii odložíme, koláč ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.