Lanýže s čokoládou a třešněmi

100 min.
Evropa

Ingredience

  • Na lanýžovou pastu
    • 2lžíceKáva instantní
    • 100gramůČokoláda na vaření
    • 1kusCukr vanilka
    • 1špetkaSůl
    • 2lžíceMléko polotučné
    • 7lžicSmetana 33% (šlehačka)
    • 100gramůČokoláda s kávovou náplní(dessert)
  • Na sirup
    • 3lžíceBrandy
    • 5lžicCukr moučkový
    • 2lžíceVoda pitná
  • Na těsto
Počet porcí:
30

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
100 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
3 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
449 mg
Cukr
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do misky vložíme žloutky a přidáme teplou vodu. Kuchyňským robotem vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme dvě třetiny cukru a zašleháváme. Do druhé misky vsypeme mouku, přidáme kukuřičný škrob a prášek do pečiva. Po lžících přidáváme do vaječné pěny a zašleháváme. Vložíme také změklé máslo a zamícháme.
  • 2
    Připravíme si dortovou formu o průměru 20 centimetrů, kterou vyložíme pečicím papírem. Předehřejeme si troubu na 200 °C a pečeme korpus 30 minut.
  • 3
    Mezitím si připravíme sirup. Do menšího hrnku vložíme cukr a vodu a na plotně rozvaříme, dokud se nerozpustí. Počkáme, až vychladne. Do vzniklého sirupu pak přidáme brandy a promícháme. Upečený korpus propícháme vidličkou, nakapeme na něj hotový sirup a necháme pod utěrkou úplně vychladnout.
  • 4
    Připravíme si lanýžovou pastu. Do hrnku vlijeme mléko a šlehačku a počkáme, až začne vřít. Přidáme do ní instantní kávu a rozlámanou čokoládu na vaření a čokoládu s kávovou náplní. Za stálého míchání necháme rozpouštět a pak přidáme vanilkový cukr a špetku soli.
  • 5
    Upečený korpus rozkrájíme v míse na kousky a zamícháme do něho lanýžovou hmotu. Necháme zchladnout. Pak v vzniklé chladné hmotě obalujeme třešně. Válením v rukou vytvoříme kuličky, které ponoříme do cukrového zdobení a obalíme v ní. Hotové kuličky naskládáme na talíř a uložíme do chladničky, aby ztuhly.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.