Lanýže s čokoládou a třešněmi
100 min.
Ingredience
- Na lanýžovou pastu
- 2lžíceKáva instantní
- 100gramůČokoláda na vaření
- 1kusCukr vanilka
- 1špetkaSůl
- 2lžíceMléko polotučné
- 7lžicSmetana 33% (šlehačka)
- 100gramůČokoláda s kávovou náplní(dessert)
- Na sirup
- 3lžíceBrandy
- 5lžicCukr moučkový
- 2lžíceVoda pitná
- Na těsto
- 4lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1kusKypřicí prášek do pečiva
- 30kusůTřešně
- 5lžicCukr moučkový
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 4lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceVoda pitná
- 250gramůCukrové zdobení
Počet porcí:
30Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
100 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
3 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
449 mg
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Do misky vložíme žloutky a přidáme teplou vodu. Kuchyňským robotem vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme dvě třetiny cukru a zašleháváme. Do druhé misky vsypeme mouku, přidáme kukuřičný škrob a prášek do pečiva. Po lžících přidáváme do vaječné pěny a zašleháváme. Vložíme také změklé máslo a zamícháme.
- 2Připravíme si dortovou formu o průměru 20 centimetrů, kterou vyložíme pečicím papírem. Předehřejeme si troubu na 200 °C a pečeme korpus 30 minut.
- 3Mezitím si připravíme sirup. Do menšího hrnku vložíme cukr a vodu a na plotně rozvaříme, dokud se nerozpustí. Počkáme, až vychladne. Do vzniklého sirupu pak přidáme brandy a promícháme. Upečený korpus propícháme vidličkou, nakapeme na něj hotový sirup a necháme pod utěrkou úplně vychladnout.
- 4Připravíme si lanýžovou pastu. Do hrnku vlijeme mléko a šlehačku a počkáme, až začne vřít. Přidáme do ní instantní kávu a rozlámanou čokoládu na vaření a čokoládu s kávovou náplní. Za stálého míchání necháme rozpouštět a pak přidáme vanilkový cukr a špetku soli.
- 5Upečený korpus rozkrájíme v míse na kousky a zamícháme do něho lanýžovou hmotu. Necháme zchladnout. Pak v vzniklé chladné hmotě obalujeme třešně. Válením v rukou vytvoříme kuličky, které ponoříme do cukrového zdobení a obalíme v ní. Hotové kuličky naskládáme na talíř a uložíme do chladničky, aby ztuhly.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.